12 de febr. 2013

Mr. Nobody

Pel·lícula complexa i atípica que no deixa indiferent. Es tracta d'una amalgama confusa de flashbacks i flashforwards sobre les possibles vides del protagonista en funció de les seves decisions.
Tot i que degut al muntatge complicat i laberíntic és d'aquelles cintes que convé veure diverses vegades atentament, es pot resumir en dos aspectes ben coneguts que segur que hem sentit anomenar alguna vegada. D'una banda la metàfora científica de la Paradoxa de Schrödinger i en segon lloc el famós Efecte Papallona.
La qüestió, sense entrar en masses detalls, és que la trama va de tots els possibles camins que pot prendre la vida de Nemo Nobody (Jared Leto, principalment) segons què decideixi (principalment si es queda amb la mare o amb el pare quan aquests decideixen separar-se). Representa que el protagonista té la capacitat de veure què passarà amb la seva vida si tria una cosa o l'altra.

Per complicar més la història, s'hi barregen les teories del Big Bang, la teoria de Cordes, la teoria del Big Crunch i el concepte d'entropia. Tot plegat fa que la cinta sigui espessa i, ben bé fins al final, no se sàpiga ben bé de què va la cosa.
Amb tot, ja ho diuen que el que val la pena és el viatge, i de fet el camí pel qual ens porta la trama és sensacional. Bon acompanyament de música, uns enquadraments de càmera ben curiosos i una barreja d'efectes i elements amb una força visual molt potent.
La interpretació de cadascun dels personatges fa que aquest viatge sigui més amè del que en un principi ens podríem pensar, i és que la gran majoria d'escenes tenen algun factor que fan que no puguis desenganxar-te de la pantalla.

La manera de filmar, el so ambient i la banda sonora o l'absència d'aquests, fan de les escenes quelcom molt proper i gairebé real (com a mostra la relació d'amor entre els dos germanastres Nemo i Anna en la seva versió de 15 anys).

Tot plegat molt curiós i frescament diferent al que estem acostumats. Val la pena.
Adient per a curiosos que no vulguin deixar passar una pel·lícula diferent a la resta, contraindicat per a qui li agradi que li donin tot mastegat.

Fitxa:
2009
Director: Jaco Van Dormael
Guió: Jaco Van Dormael
Repartiment: Jared Leto, Sarah Polley, Diane Kruger, Linh Dan Pham, Rhys Ifans, Natasha Little, Toby Regbo, Juno Temple, Clare Stone, ...

Track escollit:
"For Your Precious Love"
(A. Brooks/J. Butler/R. Brooks)
performed by Otis Redding

Frase escollida:
Nemo Nobody: We can not go back. That's why it's hard to choose.