10 d’oct. 2012

The Hunger Games

Està de moda fer pel·lícules basades en sagues juvenils (Harry Potter, Twilight) i aquesta no n'és una excepció. La cosa va d'uns jocs similars a les lluites de gladiadors de l'època romana, ambientats aquí en un futur dictatorial on la societat està dividida en districtes (més aviat pobres) i governada pel Capitoli amb mà dura i fortes restriccions dels drets bàsics.

La història en sí deixa moltes coses sense explicar i moltes d'altres resoltes amb una simple pinzellada sense ni tan sols aprofundir lleugerament. Perque si es tracta d'una lluita d'entre vint-i-quatre joves a vida o mort, en primer lloc se'ns explica ben poc dels contrincants de la protagonista (Jannifer Lawrence) i és que en realitat l'enemic és la societat organitzadora i els jocs en sí.

Hi ha pinzellades d'història d'amor, però sense que això sigui el motor de la història, més aviat un mitjà per a un fi major. Tampoc s'estén (malgrat les dues hores i escaig que dura la cinta) en detalls del funcionament de la societat, el perquè de la diferència de classes i, de fet, sembla només importar el Capitoli i el districte 12.
En realitat, la única diferència ben mostrada entre una classe social i una altra rau en la hortera vestimenta d'uns i la d'estil rural de l'altra. Això és tot el que aprofundeix.

Probablement la part de la pel·lícula que més es deixa veure és en la de la preparació dels tributs (noi i noia escollits de cada districte). Sembla mentida que sigui la part on tenen protagonisme Woody Harrelson i Lenny Kravitz (si, si, el de Are You Gonna Go My Way).

Pel que fa a la part dels jocs en sí... Horrorosa. Quina mania amb el parkinson de càmera. No hi ha manera de distingir qui clava què ni qui es ferit a causa de què. Una tortura per a la vista, acabes ben marejat.
Malgrat tants despropòsits, la pel·lícula té la gran capacitat de plasmar els sentiments i pensaments dels diferents personatges sense que calgui que parlin (evidentment en això hi juga un paper important els actors i actrius que, com a mínim, no es queden en la capacitat interpretativa de quatre marrecs de Sensación de Vivir que juguen a matar-se els uns als altres.

Per tant, excepte algunes interpretacions, un desastre. Adient per a seguidors acèrrims de les sagues juvenils amb molta acció i poca percepció de la mateixa i contraindicat per aquells que com a acció tenen com a exemple Indiana Jones, per dir-ne algun...

Fitxa:
2012
Director: Gary Ross
Guió: Gary Ross i Suzzane Collins (novel·la)
Repartiment: Jennifer Lawrence, Stanley Tucci, Josh Hutcherson, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Lenny Kravitz, ...

Track escollit:
"Dark Days"
by Punch Brothers

Frase escollida:
Haymitch Abernathy: [to Katniss] That's a beautiful dress.
Haymitch Abernathy[to Effie] Not yours.